HONDENNIEUWSBRIEF JULI 2023

Welkom bij de tweede hondennieuwsbrief van Dierenartsen De Nekker! Vanaf nu kunnen onze hondenbaasjes elk kwartaal een nieuwsbrief verwachten met updates over onze praktijk, gericht op honden. Hebben jullie ook een kat thuis? Dan komt er ook een aangepaste kattennieuwsbrief bij!

JUNI = REIZEN

Joepie, de zomer komt eraan! Veel baasjes nemen hun huisdier weer mee op vakantie, daarom geven wij al enkele handige tips mee!

 • Zorg voor een goede bescherming tegen teken, zandvliegen, vlooien en andere beestjes: Als je naar warmere streken zoals Zuid-Europa gaat, liggen er andere ziektes op de loer die worden overgedragen door vectoren zoals zandvliegen. Om je hond goed te beschermen, bestaat er Vectra: 1 pipet per maand en je huisdier is gewapend tegen deze beestjes.
 • Ontwormen is ook belangrijk om andere aandoeningen te voorkomen, het dient iets frequenter toegepast te worden. De Milpro tabletten voldoen prima en hebben wij op voorraad aan de balie!
 • Heb je een Pitbull, Staffordshire terrier of een gelijkaardig ras? Wees je er dan van bewust dat je hond, ook al is het maar als doorreiziger, niet welkom is in Frankrijk. Enkel onder strenge voorwaarden mogen dit soort honden Frankrijk binnen/door. Voldoe je hier niet aan, dan wordt je huisdier in beslag genomen. De belangrijkste informatie hierover vind je via deze link.
 • Om naar het buitenland te gaan, is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Dit dient 3 weken op voorhand gezet te worden, dus maak tijdig een afspraak!

 

ONZE PRAKTIJK BLIJFT OPEN!

Tijdens de zomermaanden blijft onze praktijk doorlopend open, wij zullen niet sluiten voor een zomervakantie. Goed nieuws dus, je hond kan zoals gewoonlijk steeds op afspraak bij ons terecht tussen 9u en 19u30 op weekdagen en tussen 10u en 12u op zaterdag. En voor wie het zich afvraagt: ja, wij genieten natuurlijk ook van een welverdiende vakantie, maar dan om de beurt!

Hond Kobe mocht met dierenarts Kenny mee op reis!

ZOMER = FOTOWEDSTRIJDEN

Hou je vast, want zowel in juli als in augustus lanceren wij weer een fotowedstrijd! Van 1 t.e.m. 31 juli houden wij onze fotowedstrijd voor de katten (en konijnen, cavia's,...), maar de hele maand augustus is het aan jullie hondenvriendjes om te shinen, want vanaf 1 tot en met 31 augustus kan je jouw mooiste hondenfoto indienen voor onze wedstrijd. Meedoen kan via onze Facebookpagina:

 1. like onze Facebookpagina,
 2. plaats je foto onder onze wedstrijdpost,
 3. tag een vriend die zeker mee moet doen!

Op 1 september maken wij de winnaar online (Facebook en Instagram) bekend! De prijs? Dat blijft nog even een verrassing, maar zeker de moeite waard om deel te nemen! Hebben jullie naast een hond ook een kat? Niet getreurd, want in juli is het de beurt aan de katten!

HITTESTRESS: HOE GA IK HIERMEE OM?

Nu de zomer in aantocht is, zijn hoge temperaturen geen uitzondering. Honden kunnen slechter tegen hitte dan bv. katten. Daarom zijn enkele tips altijd handig:

 • Bied voldoende en vers drinkwater aan
 • Wandel korte afstanden en kies voor koelere momenten zoals vroeg in de ochtend en later op de avond. Let ook op voor de pootjes: asfalt wordt heet!
 • Probeer je hond in een koele binnenruimte te houden en uitputtend spelen te vermijden
 • Honden kunnen niet zweten en beseffen zelf niet wanneer ze grenzen overschrijden: als baasje bepaal jij wanneer een hond het rustig aan moet doen en moet afkoelen
 • Er bestaan koelmatten die je hond afkoelen door erop te gaan liggen, deze kan je online terugvinden
 • Laat je hond NOOIT alleen in de auto, de temperatuur loopt hierin razendsnel op!
 • Vermoed je dat je hond een hitteslag heeft? Verwittig ons en vertrek zo snel mogelijk naar onze praktijk!

HONDENIJSJE: RECEPT

Geef je je hond graag een verkoelden snack tijdens de zomerdagen? Dat kan! Hieronder vind je een recept om erg simpel een heerlijk hondenijsje te maken.

 1. Kies natvoer dat je hond graag eet, ideaal gezien een paté of mousse
 2. Meng een beetje van dit natvoer met water zodat je een smeuïge/vloeibare crème krijgt. Mix het fijn met een staafmixer als het natvoer te grof is
 3. Voeg eventueel wat kleine snoepjes of korrels droogvoer toe
 4. Giet dit mengsel in een ijsblokvorm of potje dat in de vriezer mag
 5. Plaats het enkele uren in de vriezer tot dit bevroren is
 6. Smakelijk!

HONDENTIP VAN 'T KWARTAAL

Wist je dat kwispelen veel meer is dan alleen vreugde? Je kan heel wat informatie achterhalen door te kijken hoe je hond juist kwispelt. Zo kwispelen de meeste honden naar rechts als ze hun baasje of een bekend vriendje zien, en kwispelt de staart naar links als ze bang of boos zijn, bv. wanneer ze een agressieve, onbekende hond zien.

Daarnaast is de snelheid van het kwispelen van belang. Hoe sneller de staart heen en weer kwispelt, hoe gelukkiger de hond zich voelt. Beweegt de staart traag, dan voelt een hond zich niet op zijn gemak en nerveus. Ook de hoogte van de staart en de 'vorm' die ze kwispelen geeft belangrijke info.
Er zijn dus heel wat dingen waarmee je hond zijn gevoel uit met gekwispel, erg belangrijk om hier rekening mee te houden!

Moraal van het verhaal: kwispelen betekent dus niet altijd dat een hond zich blij en gelukkig voelt, het kan ook angst, onzekerheid,...weergeven. Aai dus nooit zomaar een hond - zeker geen onbekende hond - die staat te kwispelen, maar kijk even naar de signalen. Onze hondenvrienden zullen je dankbaar zijn!

SMAKELIJK!

Volg ons op sociale media!