Konijnen
In onze praktijk ontvangen we konijnen voor:
- Consultatie
- Vaccinatie
- Castratie/sterilisatie
- Tandbehandeling
- Behandeling ziekte
- Chirurgie
- …
Vaccinatie van uw konijn
Hoewel konijnen niet routinematig gechipt worden, komen ze best op jaarlijkse controles voor de vaccinaties. Het konijn wordt dan gevaccineerd voor myxomatose en RHD type 1 en 2 (viraal hemorragisch syndroom). Deze virussen zijn dodelijk, dus een beschermend vaccin is van levensbelang! Ze kunnen besmet worden door o.a. direct contact met andere konijnen of insecten. Is je konijn ziek? Neem dan snel contact op met onze praktijk of maak meteen een online afspraak!
Koliek bij het konijn
Naast deze ziektes is het ook belangrijk dat je konijn goed eet. Wanneer een konijn te lang nuchter is, kunnen ernstige (darm)problemen ontstaan en ook dit kan fataal zijn. Een konijn kan overigens ook niet braken. Als je konijn iets giftig of slecht heeft opgegeten, zal het daarom ook sneller ernstigere problemen veroorzaken. Hou je vriendje dus goed in het oog en contacteer ons op tijd indien nodig.
Omdat een konijn dus niet nuchter mag zijn, mogen ze ook gewoon eten voor operaties in tegenstelling tot honden en katten. Breng je jouw konijn binnen voor een operatie? Neem gerust een lunchpakket voor hem mee, ook wij voorzien hen van voldoende korrels en hooi.
Geslacht bepalen van uw konijn
Wanneer je lampreien hebt, kan je bij onze dierenartsen terecht voor een geslachtsbepaling. Vanaf een leeftijd van ongeveer 5 weken is het mogelijk het geslacht te bepalen, al is dit onder voorbehoud. Konijntjes van 2 maanden oud hebben al duidelijkere geslachtsorganen, vanaf die leeftijd is het bepalen van het geslacht dan ook makkelijker en zekerder. Konijnen zijn geslachtsrijp vanaf een leeftijd van ca. 3 maanden. Het is daarom aangeraden voor die tijd de geslachte te laten controleren en de rammelaars en voedsters apart te zetten. Wil je ze toch samen houden? Contacteer gerust onze praktijk voor informatie over het castreren en steriliseren van konijnen.
Wist je dat...
…de tanden van konijn levenslang doorgroeien? Door het gebruik van de tanden tijdens het eten slijten deze normaal gezien mooi mee af. Is er echter een probleem met de stand van de tanden, dan groeien deze door zonder correct af te slijten en kunnen deze prikken in de tong, tandvlees of lip van het konijn. Soms groeien deze snijtanden zelfs zo erg door dat ze buitensmonds krom groeien. Wanneer de tanden een probleem vormen, kan de dierenarts deze bijvijlen zodat alles weer op maat is. Hiervoor kan je steeds telefonisch (015/691 692) een afspraak maken.
Maak hier je online afspraak!