KATTENNIEUWSBRIEF JANUARI 2024

Welkom bij de vierde kattennieuwsbrief van Dierenartsen De Nekker, de eerste van 2024! Vanaf nu kunnen onze kattenbaasjes elk kwartaal een nieuwsbrief verwachten met updates over onze praktijk, gericht op katten. Hebben jullie ook een hond thuis? Dan komt er ook een aangepaste hondennieuwsbrief bij!

TERUGBLIK OP DE VETSTE QUIZ

Zoals jullie wel weten, ging op zaterdag 9 december onze quiz t.v.v. De Warmste Week door. Wij vonden het alvast geweldig, we hopen jullie ook! Naast al de sfeer en het plezier mochten wij ook het mooie bedrag van €1925.65 schenken aan De Warmste Week.

Wij willen dan ook iedereen bedanken die zijn steentje heeft bijgedragen en dit mee mogelijk maakte. Wie weet, voor herhaling vatbaar!

Tijdens onze quiz werden enkele sfeerbeelden genomen. Deze vind je hier terug!

HAPPY NEW YEAR!

Wij wensen jullie nog een erg gelukkig 2024 en fijne feesten!

FEESTTIPS VOOR JE KAT

De eindejaarsfeesten komen er weer aan, joepie! Helaas denkt je kat er vaak anders over. Om je poezenvriend zo goed mogelijk bij te staan tijdens de feestdagen, geven we jullie graag enkele tips:

 • zorg voor voldoende verstopplaatsen in huis
 • voorzie een aparte ruimte voor de kat waar geen bezoekers komen en waar alles staat wat ze nodig heeft (kattenbak, eten, water,...). Zo kan ze zolang in deze ruimte blijven als ze wil, zonder ongewenste aaitjes van enthousiaste feestvarkens
 • Hou ook de dagen na de feesten je kat goed in de gaten: vaak komen ziektes door voorgaande stress pas nadien tot uiting. Denk hierbij aan blaasontstekingen, slecht eten,...
 • Ons feestmaal is niet voor poezen bedoeld, je geeft dus best geen stuk gekruide kalkoen aan je kat want dat ga je je eraf beklagen! Het legt het maagdarmstelsel van je kat immers helemaal overhoop, niet zo aangenaam dus

Is je kat enorm bang en gestresst door al dit gebeuren? Dan kan je eventueel op voorhand iets kalmerend geven. Voor meer informatie kan je steeds bij onze dierenartsen en assistentes terecht.

DIERENARTS JOKE TO THE RESCUE

Nu dierenarts Marjan afwezig is, komt onze interimdierenarts Joke als redder in nood! Ze voelt zich al terug helemaal thuis in onze praktijk!

Gedurende de maand januari zullen er weinig tot geen online afspraken te boeken zijn. Dit is een tijdelijke onderbreking, aangezien ons team zich even aanpast aan andere werkschema's.

Geen nood! Je kan ons gewoon 'old school' even opbellen om een afspraak in te plannen via 015/691 692, we vinden zeker nog een plekje!

MAART = TANDENMAAND

In maart is het weer zover, onze tandenmaand komt terug!

Tijdens de maand maart kan je profiteren van 10% korting op een tandbehandeling! Om hieraan deel te nemen, dien je een voorafgaande controleafspraak vast te leggen (tenzij anders vermeld door de dierenarts). Dit kan telefonisch of online, een afspraak voor de effectieve tandbehandeling zelf zal tijdens de voorgaande controle ingepland worden.

Naast de korting op de tandbehandeling, geven we ook 10% korting op tandverzorgende producten zoals Wedental tandpasta, Veggiedent kauwsticks,... Kom dus zeker eens langs!

 

GOEDE VOORNEMENS VOOR ELK KATTENBAASJE

Nu het nieuwe jaar van start gaat, is het ook de ideale moment om enkele goede voornemens vast te leggen. Als katteneigenaar zijn er enkele goede voornemens die steeds van pas komen. We zetten er enkele op een rijtje:

 1. Meer dan de helft van de huisdieren heeft overgewicht of obesitas. Dit kan je voorkomen door een gezonde voeding aan je kat te geven en de dagelijkse portie af te wegen.
 2. Zorg voor een antiparasitair schema: geef tijdig medicatie tegen wormen, vlooien en teken en noteer dit op een handige manier. Beter voorkomen dan genezen!
 3. Heb je voeding of medicatie die je huisdier niet meer gebruikt? Je mag deze steeds binnenbrengen aan onze balie. Wij zorgen er dan voor dat deze terecht komen bij mensen die het wat minder breed hebben en instanties zoals de Dierenbescherming. Zij kunnen deze dingen namelijk goed gebruiken!

 

NOVEMBER = SENIORMAAND

In november vond onze seniormaand opnieuw plaats, heel wat oudere patiëntjes kwamen over de vloer. Eind november koos een onschuldige hand de winnaar, deze mocht een leuke prijs in ontvangst nemen.

Dit jaar werd Obi bekroond tot winnaar van onze seniormaand, hij kreeg een heel assortiment snoepzakjes cadeau!!

KATTENTIP VAN 'T KWARTAAL

Wist je dat je een kat niet kan troosten?

Katten kennen het begrip 'troost' niet. Wanneer er een stressvolle situatie is waarbij de kat panikeert, zal ze als prooidier dus enorm gebruik gaan maken van haar 'fight of flight (of freeze)' instinct.

Ze wil zo snel mogelijk weg met als enige doel overleven. Het feit dat jij geruststellende woorden tegen haar zegt om haar te troosten, helpt dus niet. In tegendeel, je kan de situatie erger maken en haar associatie met haar baasje en de enge prikkel versterken.

Katten die enorm gestresst zijn, negeer je dus best. We werken allemaal zo snel mogelijk verder zodat je poes er zo snel mogelijk vanaf is!

DIY: EEN VERSTOPPLEKJE VOOR JE KAT

Katten maken graag gebruik van een verstopplaats, een verdoken plekje waar ze even kunnen bekomen van wat er zich allemaal afspeelt rondom zich. Zoals de meesten onder jullie waarschijnlijk wel weten, zijn katten vaak een grote fan van een kartonnen doos.

Wist je dat je deze kartonnen doos kan pimpen tot het ideale verstopplekje? Het is heel simpel!

 • zoek een kartonnen doos die groot genoeg is voor je kat
 • maak een opening vooraan, zodat je kat er goed in en uit kan
 • maak een tweede opening in de doos van dezelfde grootte, maar zorg ervoor dat deze niet pal over de andere opening staat. Als je vooraan een gat in de doos maakt, kan je de tweede opening bv. aan de zijkant maken. Zo kan je kat de doos ook langs een 'emergency exit' verlaten, als er iets eng of een andere kat zich bevindt aan de voorkant
 • plaats de verstopdoos op een 'onveilige' plaats, zoals een drukke doorgang, een looproute of een plek waar je kat gemakkelijk panikeert

Misschien zal je kat er de eerste dagen niet inkruipen, of misschien zat de poes in het begin vaak in de verstopdoos maar werd deze daarna niet/amper gebruikt. Ook dan is het belangrijk om deze doos te laten staan: je kat weet immers dat dit een voorspelbare en veilige haven is die ze kan gebruiken indien nodig.

Volg ons op sociale media!