HONDENNIEUWSBRIEF APRIL 2024

Welkom bij de onze tweede hondennieuwsbrief van Dierenartsen De Nekker van 2024! Vanaf nu kunnen onze hondenbaasjes elk kwartaal een nieuwsbrief verwachten met updates over onze praktijk, gericht op honden. Hebben jullie ook een kat thuis? Dan komt er ook een aangepaste kattennieuwsbrief bij!

VLOOIEN EN TEKEN: ZE KOMEN ERAAN!

Nu de lente weer in het land is, zijn de parasieten dat ook. Hoewel we vlooien en teken het hele jaar door zien, zorgt de eerste lentezon en het stijgen van de temperaturen voor een echte opstoot van deze beestjes.

Vlooien en teken kunnen verschillende ziektes met zich meebrengen, daarom raden wij aan om goede preventieve maatregelen te nemen. Onze praktijk heeft steeds een variatie van producten op voorraad, waaronder de gekende Bravecto, Vectra,... U kan deze zonder afspraak aankopen tijdens onze openingsuren.

MAART = TANDENMAAND

Vorige maand organiseerden wij opnieuw onze tandenmaand, en wat een succes was het weer! We mochten weer heel wat huisdieren ontvangen voor een tandbehandeling. Zowel honden, katten als konijnen en cavia's profiteerden van de korting en lieten een tandbehandeling uitvoeren. Wij willen alle baasjes en patiënten bedanken voor hun deelname!

NIEUW MATERIAAL!

Enkele weken geleden kochten wij de Freezepen aan, een toestel waarmee we wratjes op de huid lokaal kunnen bevriezen. Hiermee vermijden we een operatiewonde en hechtingen, alleen maar voordelen dus! Heb je graag meer informatie? Dan mag je altijd telefonisch contact opnemen met onze praktijk via 015/691 692.

APRIL = ALLERGIEMAAND

Momenteel gaat onze allergiemaand van start! Laat je graag een allergietest uitvoeren? Maak dan snel een afspraak! Het beste moment om een allergietest uit te voeren is op het moment dat je hond of kat symptomen van een allergie vertoont.
Op basis van de klachten kiest onze dierenarts de nodige allergietest. De allergietesten kunnen omgevingsfactoren zoals pollen analyseren of voedingstoffen zoals bv. kip.


Tijdens de hele maand april schenken wij ook 10% korting op voeding en supplementen gebruikt bij allergie, zeker de moeite waard om langs te komen dus!

MANCHESTER: EEN TERUGBLIK

Eind maart ging ons team naar Manchester om het bekende BSAVA congres bij te wonen. We hebben weer heel wat nieuwe kennis opgedaan! Benieuwd hoe dat eruit zag? Je kan een verslag van ons korte bezoek bekijken op onze Facebook- en Instagrampagina!

GRASAREN: OPLETTEN GEBLAZEN!

De lente nadert, de vogeltjes fluiten en de planten staan in bloei. Ideaal wandelweer! Helaas betekent dat ook dat er weer heel wat grasaren te vinden zijn. Een grasaar is het scherpe puntje van hogere grassen, dat prikt in de huid en zoekt zich een weg naar binnen. Het zorgt voor pijnlijke wondjes en kan centimeters diep de huid doordringen. Grasaren kan je voorkomen door niet tussen hoge grassen of velden te wandelen en de vacht en huid (voornamelijk bij de oren, poten, tenen) te controleren na de wandeling.
Merk je een wondje of bobbel op, heeft je huisdier pijn en staat er hoog gras in de buurt? Maak dan op tijd een afspraak!

HONDENTIP VAN 'T KWARTAAL

Dat honden een omnivoren zijn, is alom bekend. Maar wat is een goed en gezond voedingspatroon?

Honden eten van nature uit, in tegenstelling tot katten, niet heel de dag door. Je hond permanent toegang geven tot voeding (ad libitum) is dus ook niet nodig. Wanneer honden ad libitum voeding krijgen, kan dit snel leiden tot overgewicht en zelfs skeletproblemen door de grote hoeveelheid energie die wordt opgenomen.

Om een gezonde manier van voedselopname te voorzien, verdelen we de voeding best over 2 tot 3 porties per dag. Honden staan gekend om vaak gulzig te zijn. Heb jij zo'n veelvraat in huis? Dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je viervoeter voldoende calorieën verbrandt. Hieronder vind je enkele tips:

  • geef aangepaste voeding (bv. voor gesteriliseerde honden) en pas de dagportie aan. Een hondje van 5kg hoeft zeker geen 200g korrels te krijgen
  • om schrokken en overeten te voorkomen, kan je gebruik maken van voerpuzzels. Zo is er mentale stimulatie, eet je hond trager en is er sneller een gevoel van verzadiging
  • wandelen en spelen is dé manier om ervoor te zorgen dat je hond beweging krijgt en je verveling tegengaat. Daarnaast is snuffelen voor honden ook een basisbehoefte. Opgelet: het is (zeker bij grote hondenrassen) enorm belangrijk om vlak na de maaltijd fysieke inspanning zoals grote wandelingen, lopen of intensief spelen te vermijden. Deze zaken kunnen immers zorgen voor een maagtorsie, die fataal kan zijn voor je hond!

 

 

Volg ons op sociale media!